Cava

PETITA HISTÒRIA

Dins la dilatada i apassionant història universal de la vinya i el vi, el Cava representa la modernitat, la sublimació de l’art de fer vi, el compendi del que l’home viticultor ha après durant segles.

La tradició fa que s’atribueixi “l’invent” del vi escumós al frare benedictí Pierre Perignon. En realitat, no es pot parlar d’invent ja que, de vins escumosos n’hi ha hagut sempre, però a Dom Perignon li correspon el mèrit d’haver estudiat el fenomen amb atenció i haver millorat la tècnica de preparació d’aquests vins amb la realització de la “cupada” o mescla de vins. També se li atribueix haver aplicat dues innovacions importants per a la bona conservació de l’escuma: el tap de suro i l’ampolla de vidre resistent.

Al nostre país cal citar com a precursors de la indústria del cava Agustí Vilaret, de Blanes, productor, i Lluís Justo i Villanueva, professor de química a l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, que varen defensar el mètode d’elaboració clàssic.

La data de 1872 és considerada com l’inici de la producció de vi escumós al Penedès, a la hisenda de Can Codorníu. Sant Sadurní d’Anoia i els seus voltants van ser el nucli d’aquella incipient indústria en expansió que, passats els anys, hauria de transformar-se en el sector més representatiu i de més èxit de la viticultura catalana.

LA VINYA I ELS RAIMS

El Cava neix, entre altres motius, de la radical transformació del vinyar penedesenc posterior a la invasió fil•loxèrica. El canvi de varietats, amb introducció de ceps blancs i de qualitat en substitució de varietats negres, possibiliten la renovació de la indústria elaborada de vi.
Una vegada més, es posa en evidència que la qualitat i la personalitat diferenciada d’un vi comença a la vinya.

La trilogia clàssica de varietats per elaborar Cava la formen el Macabeu, el Xarel•lo i la Parellada. Sobre aquestes tres varietats principals es fonamenta el prestigi, la qualitat i l’èxit del Cava, al qual s’han sumat altres varietats foranies –igualment de provada aptitud enològica- com són el Chardonnay, el Subirat o Malvasia riojana i les varietats negres Garnatxa, Monastrell, Pinot noir i Trepat, aquestes dues últimes només autoritzades per elaborar Caves rosats.

Cadascuna d’aquestes varietats aporta al vi unes característiques especials que potencien i complementen les propietats de les altres, i donen l’origen a la pràctica de la “cupada”.

TIPUS DE CAVA

Segons la quantitat de sucre que conté el cava s’anomena:

  • Brut Nature: sense addició de sucre
  • Extra Brut: fins a 6 grams de sucre per litre
  • Brut: fins a 15 grams
  • Extra sec: entre 12 i 20 grams
  • Sec: entre 17 i 35 grams
  • Semisec: entre 33 i 50 grams
  • Dolç: més de 50 grams

MOMENTS CAVA

És especialment saborós i estimulant quan es degusta a l’aperitiu, moment en què els sentits estan nets i expectants. També és el vi que acompanya tots els plats d’un àpat sigui senzill o de festa: des del marisc fins a les postres, passant pels rostits més tradicionals, trobareu el tipus de cava just per fer-li companyia.

És el vi del brindis i de la celebració i, per tant, el vi dels moments solemnes de la nostra vida. Però és igualment el vi de la intimitat que es degusta a mitja tarda, quan tot comença, i a darrera hora del dia, quan tot és possible. Per això els moments cava sempre són màgics.

www.crcava.es     www.institutcava.com     www.pimecava.cat

Subscriu-te al nostre butlletí
Vols estar al dia sobre esdeveniments, activitats i propostes que es duen a terme al Penedès?