Gastronomia al Penedès

A taula, acompanyant els vins i caves penedesencs, també hi ha lloc per a una rica i gustosa gastronomia autòctona.

El producte més distingit de la zona és la Gallina i el Gall penedesenc, criat amb molta cura i alimentat amb productes naturals. Avui en dia, encara se celebra la Fira centenària del Gall Penedesenc a Vilafranca del Penedès.

Destacar també la garrofa i les coques enramades típiques del Baix Penedès, decorades amb productes de l'horta penedesenca, carn o peix. L’Enramada, una mostra enogastronòmica celebrada a l’Arboç, et permet degustar aquestes coques tan singulars. Per altra banda, a la comarca del Garraf hi trobem productes com la gamba de Vilanova, el cargol punxenc, l’escarola perruqueta, els espigalls i la Malvasia de Sitges.

No podem obviar mencionar el préssec d’Ordal i el seu Mercat, així com les diferents varietats de rebosteria tradicional; les coques dolces i les catànies de Vilafranca, els gelidencs de Gelida, les coques de les Viudes o els Noiets de Sant Sadurní i els Carquinyolis de Sant Quintí, els bufats del Baix Penedès, les orelletes del Vendrell i d’altres especialitats acreditades per diverses pastisseries, a més de les propostes específiques dels mestres xocolaters.

Molts d'aquests productes els podreu tastar en els diferents restaurants del territori, els quals no obliden oferir en les seves cartes diversos plats de cuina autòctona de temporada, com per exemple el Xató, propi de les comarques de l’Alt Penedès, el Garraf i el Baix Penedès.

IGP Gall del Penedès

El Gall penedesenc és una espècie autòctona de rellevància per les seves peculiaritats i qualitats.

Està criat al Penedès, una zona geogràfica protegida per l'IGP (Indicació Geogràfica Protegida). Dita catalogació comporta el compliment dels criteris d’antiguitat i reputació del producte, la realitat econòmica, social i històrica del territori i els factors ambientals que l’acompanyen.

Aquest conjunt de característiques el fan un producte singular i especial del Penedès, tant pels restauradors com pels consumidors en general.

Gall del Penedès

Col·lectius de cuina

Per a la preservació, conservació i difusió de la cuina autòctona més característica al Penedès, el territori compte amb diferents col·lectius de cuina. Aquests, formats per restauradors, empreses gastronòmiques, productors, agricultors, etc., tenen com a objectiu principal fomentar la gastronomia local i fer-la arribar als consumidors.

 

                                         La imagen puede contener: texto                                    platonic     

                   Menja't Vilanova                  Club de Tast de Sitges Logo       Les Cuines del Vendrell

Productes de la Terra

La Xarxa Productes de la Terra és una agrupació d’ens local d’àmbit comarcal coordinada per la Diputació de Barcelona. Formada per empreses productores i elaboradores de productes agroalimentaris de qualitat de la demarcació de Barcelona, té com a objectiu impulsar i millorar la producció i comercialització dels productes més significatius d’una destinació, a més a més de contribuir a la divulgació i conservació d’aquests aliments amb la finalitat de promocionar territoris més atractius i de qualitat.

Al Penedès hi ha 3 comarques adherides a la Xarxa Productes de la Terra, parlem concretament de l’Alt Penedès, el Garraf i l’Anoia. Aquests territoris compten amb un ampli conjunt d’empreses que participen en aquesta iniciativa i que es dediquen professionalment a produir o transformar aliments propis de les seves demarcacions.

Si t’agrada el producte de proximitat i vols conèixer espais on poder cercar-los, entra a la Xarxa Productes de la Terra i descobreix la gastronomia més autèntica del nostre territori.                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Consulta aquí la guia de Restaurants del Penedès.                                    

Restaurants

Subscriu-te al nostre butlletí
Vols estar al dia sobre esdeveniments, activitats i propostes que es duen a terme al Penedès?