Pèlags de Vilobí

Municipi: 
Vilobí del Penedès
Telèfon: 
+34 938 978 980

El Parc dels Talls es troba al terme de Vilobí del Penedès i situat dins la comarca de l’Alt Penedès. És una zona amb unes característiques ambientals concretes i formada per quatre “pèlags”, cadascun amb característiques particulars. Aquest paisatge singular i únic és fruit de l’explotació minera que va estar lligada durant molts anys al municipi de Vilobí. “Poques vegades la natura torna amb tanta generositat i bellesa els efectes de l’acció humana”, va dir algú, molt encertadament, per descriure aquest espai.

El Parc dels Talls es troba al terme de Vilobí del Penedès, un petit poble de poc més de 1100 habitants i situat dins l’Alt Penedès, a cinc minuts de la capital comarcal.   Aquesta zona està formada per un conjunt de quatre llacs, anomenats tradicionalment com a “pèlags” i que van aparèixer després d’anys d’explotació del guix. 

Segons documents històrics, el municipi de Vilobí del Penedès ha estat lligat a aquest tipus d’explotació des de l’alta edat medieval (segle XI), tot i que certs vestigis trobats s’emmarquen ben bé en l’època romana. Durant el segle XX la indústria del guix va créixer notablement, per la demanda creixent deguda a l’augment que experimentà el sector de la construcció. A la dècada dels anys seixanta, es fusionaren les dues principals empreses del poble elaboradores de guix i crearen la marca Vilobigyps S.A, que va estar en funcionament aproximadament uns vint anys, fins que el 1992 abandonà l’extracció de guix, en bona part degut a l’entrada d’aigua que es començava a produir en els forats generats. Al cap de poc temps, l’explotació a cel obert, de voladures i d’extracció de roca, havia originat els quatre “pèlags” i també els penya-segats on estan encabits, alguns amb més de vint-i-cinc metres de desnivell.

L’aparició dels “pèlags” de Vilobí ha estat un impacte ambiental positiu produït pels efectes de l’acció humana, doncs és regal que hem de saber apreciar i conservar. És per això que des que es va abandonar l’explotació de guix, l’Ajuntament de Vilobí ha vetllat pel manteniment i l’adequació de la zona per a que tots els vilobinencs poguem gaudir d’aquest espai únic i singular i també, evidenment, per a donar-lo a conèixer més enllà de la nostra comarca i captar l’interès d’excursionistes, geòlegs, ambientòlegs i turistes en general.

NATURA

Els “pèlags” són masses d’aigua molt estables que converteixen aquest indret en un paratge singular dins l’Alt Penedès. La zona presenta particularitats geològiques respecte al sector Penedès. Destaca la gran diversitat ornitològica de la zona, amb trenta-i-sis famílies diferents d’aus registrades. 

El Parc dels Talls té un origen totalment lligat a l’acció de l’home, concretament a l’extracció de guix. Com a conseqüència d’aquest tipus d’acció, la zona conserva unes cicatrius difícils de dissimular i que han donat lloc als “pèlags”.  

El volum d’aigua acumulada en els diferents “pèlags” es manté constant o en augment, fins i tot en les situacions més adverses, per la qual cosa podem parlar d’una estabilitat que fa d’aquest indret, un paratge singular dins l’Alt Penedès. 
El clima de la zona és de tipus mediterrani. L’amplitud tèrmica és moderada, amb estius calorosos i hiverns suaus. Segons l’índex d’humitat de Thornthwaite, la zona presenta un clima Sec- Subhumit. 

A Vilobí apareixen particularitats geològiques respecte el sector de la despressió del Penedès, ja que hi afloren materials mesozoics i sobretot evaporítics, és a dir, guixos. L’origen d’aquesta riquesa en guix, es deu a una trasngressió marina dins la conca del Penedès que va donar lloc a medis de transició marino-continentals.

Els “pèlags” no tenen cap tipus d’aportació hídrica superficial, sinó que és el nivell freàtic que els nodreix d’aigua. Aquesta és de caràcter bàsic i està molt tamponada (alta alcalinitat), per la qual cosa podem dir que presenta una gran capacitat de resistència a possibles acidificacions provinents de qualsevol tipus de contaminació. 

Pel que fa a la fauna, al Parc dels Talls hi conviuen moltes espècies animals: amfibis, alguns mamífers i també invertebrats, però sobretot una gran diversitat ornítica, la qual cosa evidencia el paper de connector biològic d’aquesta zona. És important esmentar que s’hi han trobat fins a trenta-i-sis famílies diferents d’aus. 

Finalment i pel que pertoca a la vegetació, cal dir que es molt variada i hi podem trobar des de pinedes de pi blanc, comunitats arbustives, prats sabanoides d’allbellatge, alberedes, bardisses, comunitats lacustres, vegetació arvense fins a vegetació de guarets i deixus suburbans.

CULTURA

Al Parc dels Talls també podràs gaudir de l’excel·lent combinació de natura i cultura, la qual és, sense cap dubte, una experiència única i enriquidora. Durant l’època estival, quan a tots ens agrada prendre la fresca, el “pèlag sec” es converteix en un auditori extraordinari que acull cicles de jazz i altres tipus de música en viu, així com també recitals de poesia. Tothom qui ha tingut la oportunitat de viure qualsevol acte cultural en aquesta zona, queda admirat i us podem garantir que repeteix.

El Parc dels Talls sovint es converteix en un espai per gaudir de la cultura. Els veïns de Vilobí, en veure les potencialitats d’aquesta zona ja hi ha celebrat diversos actes. Des de fa uns anys, l’Ajuntament de Vilobí organitza cada juliol un cicle de jazz al “Pèlag sec”. Aquesta zona es guarneix amb llums càlides i un escenari baix situat molt a prop del públic que aconsegueix que es pugui gaudir d’aquesta música en les condicions idònies. Dins els actes de la Festa Major del poble, hi ha programada l’Indie Night, que també es fa al “Pèlag sec” i que brinda la possibliltat als assistents de descobrir grans grups de música d’aquest estil que encara no són gaire coneguts.

Cal destacar que un dels primers esdeveniments que es va organitzar en aquesta zona va ser l’anomenat Recorregut Nadalenc, que com el nom indica es celebrava durant les festes de Nadal. Es tractava d’una ruta per la zona del Parc dels Talls en la que la majoria de les entitats del poble hi participaven; s’ubicaven en punts diferents i oferien a tots els visitants una estampa real del Nadal, una petita actuació musical, teatral o de dansa, entre altres. És d’admirar el fet que tot el poble s’hi implicava d’alguna manera. Esperem que d’aquí uns anys poguem tornar a reviure la riquesa cultural d’aquest Recorregut Nadalenc, una cita familiar i diferent que aconseguia situar el nom de Vilobí a la comarca.

ACTIVITATS

Visitar el Parc dels Talls és, bàsicament, gaudir en primera persona de la natura. Podràs passejar, caminant, corrent o amb bicicleta, per les diferents rutes proposades. Si ets un amant de la geologia, la biologia o la història, també tindràs la oportunitat de descobrir a fons aquest bonic paratge gràcies a una visita guiada per part d’un especialista. A més, hi ha una zona de pícnichabilitada.

 

 

 

Idiomes: Espanyol