Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes

Camí Ral s/n
Codi postal: 
08800
Municipi: 
Vilanova i la Geltrú
Telèfon: 
938115715

La Masia d’en Cabanyes és un dels tresors patrimonials del Garraf, construïda el 1798 i considerada un cas excepcional en l’arquitectura de la Catalunya de finals de segle XVIII. L’exterior de la casa s’acosta al model italià de vil·la pal·ladiana, d’una gran harmonia i bellesa, i es complementa amb els pòrtics, que ens remeten al mas tradicional català. L’interior segueix els models neoclàssics, amb una decoració refinada i afrancesada.

A la Masia d’en Cabanyes s’hi troba el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC) espai cultural gestionat pel Consell Comarcal del Garraf i obert a tothom per donar a conèixer i posar en valor el llegat de la família Cabanyes i explicar de manera entenedora i vivencial el Romanticisme, moviment cultural que, a la comarca del Garraf, va deixar una petjada tangible avui en dia, a través del seu patrimoni cultural.

El Centre desenvolupa la seva activitat en quatre línies de treball: el museu, les activitats culturals, socials i pedagògiques, el lloguer d’espais i el lleure a la zona de picnic.

L’exposició, centrada al voltant de la família Cabanyes i el moment històric del Romanticisme al Garraf i al conjunt de Catalunya, és explicada a través d’un llegat artístic conservat pràcticament intacte en el seu escenari original, tant pel que fa a l’espai construït com a l’entorn natural.

Recull les aportacions dels Cabanyes al patrimoni cultural en diferents àmbits: la literatura, la pintura, la ciència i la tècnica, l’arquitectura i el comerç marítim, i posa un èmfasi especial en la figura del poeta Manuel de Cabanyes (1808-1833), considerat l’introductor de la literatura romàntica europea al país. Destaca també el pintor Alexandre de Cabanyes a qui devem la conservació de la masia i els seus tresors. La visita a la planta noble de la casa, ofereix al visitant un interessant viatge al segle XIX a través de les estances originals: la sala de música, la biblioteca, la saleta russa, els dormitoris, el menjador i la cuina, juntament amb un passeig pels porxos i els jardins, amb unes grans vistes sobre la zona.

El Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes acull també L'espai Goya que exhibeix dotze gravats de Francisco de Goya, pertanyents de la sèrie dels Disparates, que formen part de la col·lecció pictòrica de la família Cabanyes. La visita temàtica Col·leccionisme i Goya a la Masia d’en Cabanyes ens permet descobrir la sensibilitat artística i vocació col·leccionista dels Cabanyes. Mobiliari, quadres, llibres, instruments musicals i científics, juntament amb els 12 gravats de Goya, ens fan prendre consciència de la modernitat de la família, vinculada sobretot als viatges fruit de la seva professió, el comerç de vins i aiguardents amb el nord d’Europa.

La col·lecció dels Cabanyes és una expressió cultural reflex de moments ideològics i estètics romàntics, posseïdora d’allò quelcom singular i envejable símbol del poder i prestigi familiar.

La Masia d’en Cabanyes combina l’activitat de museu amb el lloguer de sales i jardins: la sala de les voltes, la sala Alexandre de Cabanyes, la galeria porticada i els jardins per a la celebració d’esdeveniments privats (festes, casaments, aniversaris…), socials (trobades, actes, presentacions, xerrades, tallers…), empresarials (reunions, formació, celebracions…).

Preu visita: 
3.20 €
Horari: 

La Masia d’en Cabanyes obre al públic els dissabtes i diumenges d’11 a 14h.

Visita guiada al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Dissabtes i diumenges a les 11 i a les 13h / Durada: 50 minuts.
Visita guiada: “El col·leccionisme i Goya a la Masia d’en Cabanyes”. Dissabtes i diumenges a les 12h /Durada: 50 minuts.

També es poden concertar visites de grup qualsevol dia de la setmana. Les reserves es poden fer omplint el formulari que trobareu fent clic aquí, enviant un correu electrònic a masiadencabanyes@ccgarraf.cat o trucant al telèfon 938115715.

Consulteu llistat de preus aquí