Conjunt Monumental Castell d'Olèrdola

Olèrdola Castle
Ctra BV2443 s/n
Codi postal: 
08734
Telèfon: 
93 890 14 20
Mòbil: 
675 78 29 36

La muntanya d'Olèrdola ha estat un enclavament estratègic habitat succesivament per l'home des de l'edat del bronze ( 4000 anys enrere) fins l'època medieval (s. XII). Ha estat un poblat ibèric, un campament militar romà i una ciutat de frontera amb el califat de Còrdoba a principis del s. X.

El primer assentament protegit per una muralla data dels inicis de l'edat del ferro (segle VIII - inici del segle VI aC). Entre el segles V - IV i I aC, Olèrdola va ser ocupada pels cessetans, un dels pobles ibers que ocupava la zona costanera catalana. S’instal·laren a la part baixa de la plataforma rocosa, adaptant l'estructura preurbana a l'orografia del terreny i aprofitant la muralla ja existent. A la dreta de la porta d’entrada del recinte s’hi concentraven diversos tallers artesans que funcionaren entre el segle IV i la fi del segle III aC, entre ells una tintoreria única documentada al món iber.

Als inicis del segle I aC els romans establiren un campament militar a fi de controlar el territori i en especial la via d’accés cap a Tàrraco. De l'empremta romana en resten a Olèrdola tres grans obres: la muralla, la cisterna i la torre-talaia situada al cim, a més de dues pedreres.

Quasi mil anys més tard, a l’alta edat mitjana, el recinte fortificat va tornar a ésser habitat. Olèrdola fou “fundada” l'any 929 per Sunyer, comte de Barcelona, que va fer construir una muralla perimetral, les esglésies de Sant Miquel (dins muralla) i de Santa Maria (fora muralla) i el castell. Al llarg del segle X, en el marc de les lluites territorials entre cristians i musulmans, Olèrdola tingué un destacat paper en el control i defensa de la Marca sud del Comtat de Barcelona.

A inicis del segle XII, s'inicia la decadència d'Olèrdola i el desplaçament de la població a la plana.

L’església de Sant Miquel va ser parroquial fins el 1884, moment en que el Bisbat de Barcelona la va vendre juntament amb tot el recinte i el lloc passà a ser una explotació agrícola.

L’any 1963 la Diputació de Barcelona va adquirir la finca. El mes de novembre de 1971, després d’algunes reformes a l’església i la construcció d’un nou edifici en el lloc ocupat per una antiga masia-rectoria, el conjunt monumental d’Olèrdola s’obre al públic. Des de 1995 el conjunt històric d’Olèrdola és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Olèrdola va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1931 i Bé d'Interès Cultural (BIC).

 

 

Preu visita: 
3.50 €
Reserva prèvia: 
No
Horari: 

De l'1 de juny al 30 de setembre
De dimarts a diumenge: de 10 a 14 i de 15 a 20 h

De l'1 d'octubre al 31 de maig
De dimarts a divendres: de 10 a 14 i de 15 a 17:30 h

Festius de Setmana Santa
De divendres a diumenge: de 10 a 14 i de 15 a 19 h
 

Dies de tancament: tots els dilluns, el 25 i 26 de desembre i l'1 de gener.

Idiomes: AlemanyAnglèsEspanyolFrancès