Reial Monestir de Santes Creus

Plaça Jaume el Just, s/n
Codi postal: 
43815
Municipi: 
Aiguamúrcia
Telèfon: 
977638329

El monestir de Santes Creus va néixer el 1160 sota el patrocini dels llinatges dels Montcada i dels Cervelló i del comte Ramon Berenguer IV.

 

Les primeres dates documentals del monestir es remunten al 1158. Fruit de les disputes legals i territorials de l’època entre el Bisbat de Barcelona i l’Arquebisbat de Tarragona, el monestir va funcionar sense pertànyer a cap diòcesi. El 1835 va ser abandonat definitivament per la comunitat que hi residia, de manera que és l’únic dels tres que formen la Ruta dels Reials Monestirs de Catalunya que està deshabitat, factor que ha permès habilitar-lo com a espai cultural. El conjunt estilístic d’aquest monestir emblemàtic, una de les joies medievals de Catalunya, aplega mostres de nombrosos períodes, des de la façana romànica, que incorpora un gran vitrall gòtic, fins a retaules interiors que daten del segle XVII.

L’estructura del monestir és àmplia i robusta, amb una planta en forma de creu, tres naus i cinc capelles adjacents. Un dels elements més emblemàtics i visibles és la monumental rosassa que presideix el mur exterior del presbiteri.  

Preu visita: 
4.50 €
Reserva prèvia: 
No
Horari: 

La taquilla i l'entrada es tanquen 30 minuts abans del límit horari
De dimarts a diumenge, inclosos els festius.

De l'1 d'octubre al 31 de maig: de 10.00 a 17.30 h
De l'1 de juny al 30 de setembre: de 10.00 a 19.00 h
Tancat els dilluns no festius, el 25 i 26 de desembre i l'1 i 6 de gener

Idiomes: AnglèsFrancèsEspanyol

També et pot interessar ...